Orange och SFR stäms av konsumentförsvarsföreningen CLCV för ”tvivelaktiga affärsmetoder”. Organisationen anklagar de två operatörerna för att lyfta fram deras 5G-paket när nätverken är långt ifrån operativa.
Som du kanske vet har 5G varit officiellt tillgängligt i Frankrike sedan 18 november 2020 … På papper ändå. För i verkligheten måste vi vänta några fler månader innan vi verkligen njuter av fördelarna med 5G. Trots allt har de olika operatörerna redan börjat marknadsföra sina respektive 5G-paket.
Detta är särskilt fallet för Orange och SFR, där priserna varierar mellan 15 och 95 €, beroende på om du är en TV-box-kund eller inte. Endast och för förbrukningen, bostads- och levnadsmiljöföreningen (CLCV), dessa marknadsföringskampanjer behöver inte vara närvarande. “Fransmännen kommer att ta ut dessa paket till jul utan att ha haft tillgång till den nya tjänsten som utlovats på länge. Det är angeläget att vänta innan vi går mot 5G ”, fördömer den allmänna delegaten för föreningen François Carlier.
Läs också: Att prenumerera på en 5G-plan har ingen nytta, enligt UFC-Que Choisir
Orange och SFR fästs för ”vilseledande affärsmetoder”
Beslutsamt beslutade CLCV att stämma Orange och SFR på grund av ”vilseledande marknadsföringsmetoder ”. Enligt organisationen har de två franska operatörerna ”medvetet utelämnat, i annonser som rör 5G-kompatibla 4G-paket, för att under tillfredsställande förhållanden presentera de begränsningar som gjorts av användningen, såsom behörighet eller de faktiskt tillgängliga hastigheterna ”.
Först, Föreningen kritiserar operatörer för att erbjuda dyrare 5G-kompatibla 4G-paket, vid en tidpunkt då 5G är långt ifrån tillgänglig överallt. SFR har meddelat att man vill distribuera sitt 5G-nät i 120 städer under december 2020, medan Orange lanserade sitt nätverk i cirka femton städer i början av december. Nästan 150 städer kommer att dra nytta av Orange 5G från början av 2021.
CLCV fördömer ogenomskinlig kommunikation
“Marknadsföringen av 5G-paket påbörjades i oktober även om utbyggnaden av nätverket inte kommer att slutföras förrän 2030. Det är en underdrift att säga att konsumenterna inte kommer att ha tillgång till det omedelbart ”, påminner Olivier Gayraud, projektledare för föreningen ”Ny teknik”. Han förföljer: “Priserna på dessa paket hoppar inte bara 25% utan de åtföljs ofta av ett 12-månaders åtagande: konsumenten, om han vill ändra sig, måste betala tunga påföljder ”.
Dessutom fördömer CLCV inte alltid mycket tydlig kommunikation från operatörer och argumenterar för att det är svårt för konsumenten att veta om 5G finns verkligen i sitt geografiska område. Slutligen pekar föreningen på opaciteten runt flödeshastigheterna och påminner om att operatörerna bara har lagt fram de maximala teoretiska flödeshastigheterna, och inte de faktiska debiteringar som erbjuds på en sådan och en sådan plats. Rättegången vid domstolen i Paris äger rum i maj 2021.
Källa: The Parisian