Bitcoin upplevde ett kraftigt fall på måndagen och sjönk från en topp på 34,135 euro den 8 januari till en låg på 22 500 euro i de första börserna på måndag. Sedan dess har det mycket volatila priset på kryptovalutan stabiliserats runt 30 000 euro, en minskning med 11% vilket dock inte raderar de exceptionella vinsterna år 2020.
Priset på Bitcoin har generellt sett gynnats av de globala pandemierna och långsammare ekonomier under 2020. Priset har mer än fyrdubblats under 2020, går från 7 900 euro i början av januari till mer än 34 000 euro (eller $ 40 000) förra fredagen. Men det verkar sedan måndagen att banan har börjat falla.
Vid de första börserna på måndagen fick priset på kryptovalutan till och med en mini-krasch, faller till bara 22 500 euro innan du snabbt återhämtar dig – antingen en minskning med 34%. I skrivande stund har priset på Bitcoin fått färg. En enhet handlas runt 30 000 euro som innehåller hösten runt 11%.
Bitcoin: priset håller nästan 300% av progressionen sedan januari 2020
Sedan början av 2020 resultat – nästan 300% – är därför fortfarande långt ifrån raderas. Man måste säga att situationen lämpar sig ganska bra för tillväxten av denna typ av mycket högrisktillgång: centralbanker ger riklig likviditet och mindre uppmuntrar investerare att vända sig till säkrare investeringar på grund av räntor, särskilt låg ränta.
Denna höga volatilitet har återigen fått institutionella aktörer att reagera, som regelbundet försöker göra konsumenterna medvetna om riskerna med denna typ av investering. Detta är särskilt fallet med den brittiska tillsynsmyndigheten för finansmarknaden FCA, som citeras av våra kollegor från Le Figaro: “om konsumenter investerar (i kryptovalutor) borde de vara beredda att förlora alla sina pengar“.
Läs också: Trump försöker förstöra Bitcoin under de sista dagarna av ordförandeskapet
Det är verkligen en verklig risk med denna typ av investering, vars pris varierar kraftigt: i händelse av en krasch eller en investering på fel nivå av aktiekursen kan du förlora nästan allt. Det återstår att se i vilken utsträckning detta är mer riskfylld än att bygga en portfölj på aktiemarknaden.
Källa: Le Figaro