Medan 5G bara kommer att starta i vissa länder under de kommande veckorna, om inte månader, har ett kinesiskt universitet placerat den första 6G-kompatibla satelliten i omloppsbana. Evenemanget ägde rum på morgonen den 6 november. Syftet är att studera datautbyte med hjälp av ett nätverk vars frekvens når en terahertz, särskilt i rymden.
4G, du vet det. Du använder den varje dag för att ansluta till Internet, spela online och till och med chatta med dina nära och kära (med röst över IP). Du känner också 5G, men bara teoretiskt. Faktum är att 5G-nätverk inte kommer att vara tillgängliga för allmänheten tidigare 18 november, datum då operatörer kommer att ha rätt att ansluta sina kunder till det.
Läs också – 5G: Gratis får bästa platsen på 3,5 GHz, dess nätverk blir mer stabilt
Om Bouygues Telecom, Free och SFR skulle öppna sina nät under de kommande veckorna (eller till och med flera månader) har Orange redan meddelat att dess nät kommer att vara i drift från och med den 18 november, även om täckningen kommer att vara extremt begränsad. 5G börjar därför bara dyka upp i Frankrike, även om detta ämne har varit i nyheterna i flera år. Det måste sägas att tillverkare mycket tidigt utnyttjade den kommersiella potentialen hos 5G, med löfte om otroliga hastigheter och minimal latens. Men det här är bara löften …
Den första 6G-satelliten är kinesisk
Inför lanseringen av 5G ser tillverkarna redan framåt och 6G. Vi började diskutera ämnet i våra kolumner 2019, när Huawei sa att det redan arbetade med denna 6G-teknik. För några veckor sedan förklarade Samsung till och med att man ville lansera tekniken 2028. Eller på bara åtta år. Det måste sägas att löften är lika överflödiga som för 5G när de första tekniska tillkännagivandena dök upp: latent tid på mindre än 100 mikrosekunder, genomströmning på 1 terabit per sekund, frekvens som når en terahertz, etc.
Denna science-fiction-liknande teknik har tagit ett stort steg den här veckan till verklighet. China University of Electronic Science and Technology (UESTC) har tillsammans med två landsmänföretag framgångsrikt lagt den första 6G-kompatibla satelliten i omloppsbana. Kallad Tianyan 05, denna modul lanserades i rymden idag (6 november), tidigare på morgonen. Med 12 andra satelliter gick han ombord på raketen Lång 6 mars som tog fart från Taiyuan rymdbas. Och det sattes i omlopp utan händelse.
Testar kvaliteten på överföringen från jorden till rymden
Syftet med denna satellit, som bara väger 70 kg, kommer (bland andra uppdrag) att studera beteendet hos 6G-teknik från rymden. Eftersom det bäddar in ett modem som är kompatibelt med de mycket höga frekvenserna som används med 6G och uttrycks i terahertz. Detta modem kommer att användas för att testa kommunikation mellan en satellit och jordens mark. Vi föreställer oss att ett nätverk av satelliter inom en inte så avlägsen framtid skulle kunna ersätta telekomantenner som är så kontroversiella. Och användningen av dessa satelliter kan fylla bristen på anslutning i de många vita områdena.
Terahertz-frekvenser är ett viktigt framsteg inom telekommunikation. Som jämförelse använder vi idag frekvenser uttryckta i megahertz eller gigahertz. Millimeterfrekvenserna som används i 5G varierar från 30 till 300 GHz (enligt Arcep kvalificerar termen millimeter frekvenser på 24 GHz och mer). Med frekvenser i terahertz talar vi om en submillimetervåg. De mäter inte längre några millimeter, utan några nanometer.
Idag används submillimetervågor främst för astronomisk observation. Men deras potentiella användning täcker inte bara det medicinska området, utan även säkerhet, miljöskydd, för att inte tala om telekommunikation, även om det fortfarande finns många tekniska utmaningar att övervinna. särskilt när det gäller energi (6G kommer uppenbarligen att vara mycket mer girig än 5G, som redan är mycket energikrävande).
Källa: Mydrivers