Orange, Free, SFR och Bouygues Télécom kommer snart att behöva visa sina abonnenters koldioxidavtryck i var och en av deras fakturor. Ett ändringsförslag till “anti-avfall” -förslaget kommer verkligen att tvinga operatörer att informera sina kunder om mängden växthusgaser som släpps ut av deras mobila dataförbrukning. Den nya åtgärden syftar till att göra Internetanvändare medvetna om den ekologiska effekten av Internet.
Denna tisdag den 10 december lade LREM-ledamoten Paula Forteza fram en ändring av “anti-avfall” lagförslaget under nationalförsamlingens möte, rapportera våra kollegor från NextInpact. Ändringen godkändes av församlingen och träder i kraft i Frankrike den 1 januari 2022. Åtgärden syftar till “Mät konkret” påverkan av operatörernas nätverk på miljön, betonar Paula Forteza.
”I överensstämmelse med lagen av den 6 januari 1978 om datorer, filer och friheter, personer vars verksamhet är att erbjuda allmänheten tillgång till kommunikationstjänster online, informerar också mängden data som konsumeras inom ramen för tillhandahållandet av tillgång till nätverket och ange motsvarande motsvarande växthusgasutsläpp ” klargör ändringsförslaget.
Konkret måste Orange, Free, SFR och Bouygues Télécom visas på varje faktura den uppskattade mängden växthusgaser som släpps ut av abonnenternas mobildataförbrukning. Denna beräkning kommer att baseras på kriterierna från den franska miljö- och energihanteringsbyrån (ADEME). Varje abonnent kommer därför att informeras om den månatliga miljöpåverkan av sina vanor. Denna åtgärd bör göra det möjligt att öka medvetenheten bland Internetanvändare i början av 5G. Framtidens nätverk lovar verkligen att explodera datakonsumtionen för abonnenter över hela världen.
Läs också: Smartphones, surfplattor, datorer – Upptäck den skrämmande gröna kostnaden för alla dina enheter
Bekämpa internetets koldioxidavtryck
“Vi vet nu att Internet förbrukar mer än 10% av världens el. Om Internet till exempel var ett land skulle det vara det tredje mest konsumerande landet när det gäller el ” belyser Paula Forteza. Enligt en rapport från NGO Greenpeace genererar internet lika mycket föroreningar som planet. Att titta på en tio minuters video på YouTube ger till och med upp till ett gram CO². Vad tycker du om detta ändringsförslag? Vi väntar på din åsikt i kommentarerna nedan.
Källa: NextInpact